FIORINO, DOBLO VE EGEA PROJELERİ – İSMAİL DURGUN RÖPORTAJI
Hal hatır sorup, çaylarımızı söyledikten sonra az biraz trafik, biraz da sektörü konuşup, yavaş yavaş başlıyoruz sohbetimize…
1.İsmail Durgun’u tanımayanlar için, ne diyebilirsiniz?
Tanıtım videomu da iletebilirim isterseniz 🙂 . 1967, Bursa doğumluyum. Bütün eğitim hayatım üniversite bitene kadar Bursa’da geçti. 1988 yılında Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği’nden mezun oldum. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’nde master yaptım. Devamında da Uludağ Üniversitesi’nde doktora yaptım. Master ve doktoranın ilk yıllarında akademik hayatım oldu. 4 yıl kadar asistanlık yaptım. Çok kısa bir süre Renault’ta çalıştım. Şu an rakip firmamız 🙂 . 1993 yılında Tofaş’ta montaj metot mühendisi olarak iş hayatıma başladım. Sonrasında AR-GE tarafına geçtim. Maliyet indirim grubu oluşturuldu. 1 yıl sonrasında Çin’e gittim. Tabii ki bu dönemde gitmekten çok farklıydı. Aşı olarak gitmiştik 🙂 . Döndüğümde prototip atölyesinde görev aldım. Öncesinde grup lideri olarak çalışırken sonrasında yönetici oldum. Tofaş o dönemde ilk defa Linea ve Fiorino ile başlayan prototip çalışmalarını Türkiye’de yaptı. Ardından, 1 yıl gövde tasarım yöneticiliği yaptım. Son 3 yıldır da AR-GE merkezi yöneticisi olarak, fikri haklar sorumlusu olarak ileri araştırmalar yöneticiliğinde görev aldım. TEYDEP, SANTEZ gibi araştırma projelerinin süreçlerini yöneten ve resmi başvurularını gerçekleştiren bir grubun yöneticiliğini yaptım. Son 1 yıldır da AR-GE eğitimlerini geliştirmek için Tofaş Akademi üzerinde çalışıyorum. Bilmiyorum, yeterli midir? 🙂
Davut Başaran: Hepsi çok değerli çalışmalar…
2.+90 3B Dijital Fabrika ile nasıl tanıştınız?
Ohoooo… 🙂
Davut Başaran: Bir gün delikanlının biri elinde çantayla çıka geldi… 🙂
Bir gün birisi çıkageldi. Bundan önce prototiple tanışmamızı anlatmam gerekiyor aslında. Fiorino aracının prototip parçalarını yapmamız gerekiyordu. Türkiye’de yaptırabilir miyiz bu çalışmayı diye bir araştırma içerisine girdik. Öncelikle cihaz alma fikri geldi aklımıza. Ama prototip yapmak için yolun başındaydık ve cihazı almak yerine hizmet almanın daha doğru olacağına karar verdik. İşte o zaman da genç, yağız bir Anadolu delikanlısını kapıda bulduk (gülüşmeler…) Davut Bey geldi ve biz sizin çözüm ortağınız oluruz dedi. O gün bugündür yani 2005 yılından beri de tanışıyoruz. Çok iyi bir çözüm ortağı oldu bizim için. Birbirimizi anlayarak, ihtiyaçlarımıza cevap vererek güzel bir iş ilişkisi kurmuş olduk.
3.Bizimle sürdürdüğünüz “Fiorino, Doblo ve Egea” projeleriniz ile ilgili biraz detay alabilir miyiz?
Bu projelerde bariz bir prototip ihtiyacımız vardı. İhtiyacı karşılamak için 2 seçeneğimiz vardı. Ya bu işi biz yapmayacaktık yani Tofaş Türkiye’de üretim yapmayacak, yurtdışından tedarik edecekti ya da biz yapacaktık. Kendimiz yapmaya karar verdiğimizde +90 3B Dijital Fabrika’nın bu işi yapabildiğini gördük ve birlikte yapmaya karar verdik. Ürün geliştirme aşamasında ihtiyaç duyduğumuz çok fazla parça vardı. Aracın yapılan parçasını doğrulama ihtiyacımız vardı. Yoğun bir şekilde ihtiyaç karşılamaya çalıştık.
Merve Ulusoy: Prototip üretimi tasarım hatalarını görmenizi sağladı mı?
Birden fazla parçanın iç içe geçmesinde tasarım hatasıyla karşılaşılabilir ya da parçayı takıp-sökerken yapılan hatalar olabilir. Prototip üretimi ile bu tasarım hatalarını görüp, seri üretimde hatanın olmasının önüne geçiyoruz aslında.
4.Size göre, +90’nın proje sürecine yaklaşımı nasıldı?
Ne istesem yaptılar yani ne istesem 🙂 . Şirketin bir parçası, bir atölyesi gibi görüyoruz. Sadece Tofaş’ın içerisinde değil de Tübitak’ın içerisinde. +90 3B Dijital Fabrika ile çalışmanın en büyük avantajlarından biri de öğrenmeniz. Merak ettiğimiz her şeyi cevaplıyorsunuz. Çözüm ortağısınız tamamen. Doğru yönlendirmeler yapabiliyorsunuz. Önceliği vermemiz gereken parçayı belirtiyorsunuz, kalite beklentimizi doğru anlıyorsunuz. Bizim istediğimiz parçayı doğru ölçülerde üretmek, parçanın doğru fonksiyonları yerine getirebilmesi ve sapmaları görebilmek. Bu hizmetlerin hepsini de tek bir elden sağlayabilen Türkiye’deki tek yer, +90 3B Dijital Fabrika.
5.+90 3B Dijital Fabrika’nın sizlere projenizde sağladığı avantajlar nelerdir?
Tasarım hatalarının erken bulunması, yüksek maliyetli kalıpların tekrar tekrar işlenmesinin önüne geçiyor. Prototip aşamasını yapmazsanız ve reel üretimde bu durumda karşılaşırsanız maliyet çok yükselir. Ölçüm hizmetini doğru alabilmek de çok önemli. İşi veriyoruz, projesi var. Ürünü teslim alırken de raporu ile birlikte geliyor. Ölçüm raporlu hizmet alabiliyor olmak öncelikli tercih sebebi. Bizdeki bazı parçalar büyük boyutlu parçalar; torpido, tampon, kapı paneli gibi… Bunları bir kerede üretmek mümkün değil. Parçaları ayrı ayrı üretip, birleştirmek gerekiyor. Boyutsal kararlılığın sağlanması gerekiyor. Ayrıca, kullanılacak teknoloji hakkındaki yönlendirmeleriniz de bizim için çok önemliydi. Danışmanlık hizmeti de alıyoruz. İletişimi de doğru kurabilmek çok önemli. Çünkü ihtiyacımızı çok doğru anlıyorsunuz. Derdimizi anlayan birinin varlığı, işi hızlıca çözmemizi sağlıyor. Yurt dışında da ürettirdiğimiz parçalar oldu ama dil farklılığından da dolayı parça elimize gelene kadar maalesef doğru iletişim kurup-kuramadığımızı anlayamıyoruz. Fiziki uzaklık da var tabi ki. Parçanın başına bir şey gelmesi ile ilgili endişe var. Yakınımızdaki bir şirketle çalışmak bize tabi ki zamandan da kazandırdı.

6.Projenizde hangi teknolojileri kullandınız?
Bizim çalıştığımız parçalar plastik parçalar ağırlıklı olarak. Aracın tamponu, farları, torpido, iç plastik kaplamaları gibi. Plastik parçaların doğrulamalarını yapıyoruz.
Davut Başaran: Kapı kolları, kapı direkleri, iç döşemenin neredeyse her yeri, koltuk parçaları dahil.
Yoğunlukla FDM kullandık. Polyjet ve SLS de kullandık. Silikon kalıplama kullandık. Far üretiminde özellikle hibrit yöntemler kullanıldı. Sizde var olan bir teknoloji varsa, biz muhakkak kullanmak istemişizdir. 🙂
7.Bu projelerde +90 ile çalışmak mesleki ve kişisel olarak size nasıl tatmin etti?
Mesleki ve kişisel anlamda tabi ki tatmin etti. Davut Bey başka bir boyuta getirdi bizim ilişkimizi. Benim zaten kendi kişisel merakım var bu teknolojilere karşı. Küçük boyutta sizin ki kadar değil ama biz de bazı teknolojileri kattık kendi bünyemize. FDM, silikon kalıplama gibi. Mevcut teknolojiden hangi alanda, nasıl faydalanabilirizi her zaman konuşuyoruz. İlgili fuarları ve etkinlikleri hep takip ettim, katıldım. Kişisel donanım olarak yeterince kazandığımı düşünüyorum. Davut Bey ile tanışmak ve çalışmak ayrıca güzeldi. İş yapmanın yanında teknoloji geliştirmeyi düşünen bir şirket olması benim ayrıca kişisel gelişimime katkı sağladı. Burada gelip 2 saat konuşabiliyorsak, bu sizdeki bilgi donanımı ile ilgilidir. Sıradan bir 3 boyutlu model değil, ya da 3D yazıcıdan çıktı almak değil mevzu…
Merve Ulusoy: Sanırım Davut Bey ile aranızdaki ilişki de artık dostluk ilişkisine dönüşmüş.
Ben öyle düşünüyorum ama bilmiyorum tabi ki o ne düşünüyor. 🙂
Son olarak, sizlerin bize sormak istediği ya da eklemek istediği herhangi bir şey var mıdır?
Ben aslında birçok platformda söylüyorum. Siz gidin, +90 3B Dijital Fabrika ile çalışın. Arkasında mühendislik desteği olan, sizin anlattığınızı anlayabilecek, üzerine çözüm üretebilecek bir firma ile çalışın. Az adetli üretim ihtiyacınız, 3D baskı ihtiyacınız varsa… Sizi anlayabilecek bir ekiple çalışacaksınız. Türkiye’de bu kadar donanıma sahip başka bir firma yok zaten. Bence Türkiye için bir kazanç. Yurt dışına gidecek paranın ve bilginin burada kalmasına olanak sağlıyorsunuz. AR-GE için de uygun bir ekosistem oluşturuyorsunuz.