STL Dosya Formatı

CAD Modelin Hızlı Prototip Kalitesine Etkisi

Sipariş ettiğiniz prototip elinize geçtiğinde parçanız umduğunuzdan farklı görünebilir. Çünkü bazen CAD dosyanızı STL’ ye dönüştürürken bazı veriler kaybolur.

Neredeyse bütün hızlı prototip ve dijital imalat yapan sistemler parçaları üretmek için STL dosyası kullanır. Bu nedenle  STL’nin ne olduğunu anlamak ve tam olarak istediğiniz parçanın elde edilmesi için hangi ayarların yapılması gerektiğini öğrenmek çok önemlidir.

cad dosyasını stl dosyasına çevirme

Hızlı Prototipleme için CAD Dosyası Nasıl Kaydedilmelidir ?

.STL dosya formatı Hızlı Prototipleme sanayisinde standart veri aktarma formatı haline dönüşmüştür. Bu format katı modelin yüzeylerini üçgenlerle ifade eder. Basit bir model için, örneğin şekil 1’deki kutunun yüzeyleri 12 üçgenle ifade edilir  (Şekil 2, her kenarında iki üçgen). Şekil 3’te görüldüğü gibi, yüzey ne kadar karmaşıksa, o kadar çok üçgen üretilir.

Stl dosyasına çevirme

Bugün mevcut CAD sistemlerin yaklaşık hepsi STL dosyası üretebilir. Kullanıcı için yapılan işlem dosyayı seçmek kadar kolaydır:  Farklı Kaydet’e tıklayıp  ve STL seçeneğini seçmek.

 Aşağıda bugünün önde gelen CAD sistemlerinden yüksek kalite STL dosyası oluşturmak için izlenmesi gereken adımlar anlatılmıştır.

Genel Olarak İzlenmesi Gereken Adımlar

    • Çoğu CAD paketleri STL kalitesini etkileyen birkaç parametreye sahiptir.
        • “Deviation” türünde bir parametreyi değiştirmek bütün üründe değişime neden olur.
        •  “Angle Tolerance” türünde bir parametreyi değiştirmek dosyanızın detaylarında daha küçük değişime neden olur.
    • Bu parametreler ne kadar sıksa, model yüzeyi üzerine o kadar çok üçgen yerleştirilir.
        • Basit geometriler birkaç yüz kilobayt boyutundadır.
        • Kompleks modellerin boyutları 1-5 MB arasında değişir ve yine de iyi parçalar üretilir.
        • Birçok model için 5 MB’tan büyük dosya elde edilmesi gereksizdir. Büyük dosya boyutları fiyat verilmesi ve modelin üretilmesi için gereken süreyi uzatabilir.
    • Her durumda, STL dosyanızı ‘binary’ olarak export ediniz. Bu sizi gereksiz zaman kaybından ve büyük dosya boyutundan kurtaracaktır.

Bu bilgilerin genel bilgi olarak değerlendirilmesi gerektiği ve bazı durumlarda çalışmayabileceği unutulmamalıdır. Daha fazla bilgi ve teknik destek için yazılımını kullandığınız firmaya danışabilirsiniz. Eğer STL dosyasınızın üretime uygun olmadığına karar verilirse +90 çalışanları sizinle irtibata geçecektir.