Yürüme Engelliler İçin Robotik Mobilizasyon Cihazı

Girişimci zekâsı ve doğru teknolojik yatırım ile birleşerek büyüyen bir üniversite tezi,  bugün dünyanın dört bir yanında yürüme engellileri ayağa kaldırıyor. 3 Boyutlu baskı ile hayata geçen bu fikir için, tasarımdan ön seri üretime kadar her aşamada +90 3B Dijital Fabrika’nın farklı 3B yazıcı  teknolojileri kullanıldı.

Yürüme engelli bir hastanın hayatını kolaylaştırmak ve hastayı sosyalleştirmek amacını taşıyan TEK Robotik Mobilizasyon Cihazı, bir uzaktan kumanda sayesinde hastanın yatağına kadar geliyor, belli kavrama noktalarından hastayı kavrayarak hastanın kalkmasına ve hareket etmesine yardımcı oluyor. Sahip olduğu kompakt yapı ve hareket kabiliyeti sayesinde cihaz, standart bir mobilizasyon çözümüne kıyasla hastaya 2 kat (%80) hareket özgürlüğü kazandırıyor.

İki gencin üniversite tezi ile ortaya çıkan bu fikri hayata geçirmek için ilk adımlar, fikrin sahibi Matia Robotics’in 2013 Mart ayında +90 3B Dijital Fabrika ile tanışması ile atıldı. 2014 yılı sonuna kadar tasarımdan üretime kadar her aşamada ürün geliştirme, prototipleme ve kalıplama konusunda yapılan ortak çalışmaların neticesinde bugün artık TÜV ve FDA gibi otoritelerin sertifikalarına sahip olan cihazın pek çok ülkede kullanıcısı bulunmaktadır.

Projenin hayata geçirilmesinde ilk etap olan prototipleme süreci, 9-10 aylık bir zaman dilimini kapsadı. Bu aşamada ürünün kompakt ve görsel yeterlilikle bir tasarıma sahip olması ve fonksiyonel beklentilerin doğrulanması için 3 boyutlu olarak tasarlanan parçaların prototipleri üretildi. Bu prototipler, hem tasarım ve kullanıcı rahatlığı hem de mekanik ve sertifika yeterlilikleri için ihtiyaç duyulan tüm testlerde kullanıldı. TÜV gibi önemli kuruluşların testlerine +90 3B Dijital Fabrika’da üretilen onlarca parçalarla giren cihaz, 3B baskının gerçek mühendislik parçalarını kullanabilme avantajından faydalanmış oldu.

Alev almazlık gibi testlerde karşılanması beklenen belirli şartlara uygun, gerçek mühendislik malzemeleri ile aynı tepkileri veren +90 3B Dijital Fabrika’da üretilen prototiplerin sonuçlarına bakılarak yapılan revizyonlar sonucunda sertifikalara hak kazanıldı. Bu, ürün geliştirmedeki hareket kabiliyeti hem de zaman ve yatırım maliyetleri açısından 3B baskı avantajlarının net olarak deneyimlediği bir süreçti.  Aynı aşamada geleneksel üretim yöntemleri kullanılmış olsaydı, görsel veya mekanik sebeplerle revize edilmesi gereken parçalar için hem yüksek kalıp maliyetleri hem de ciddi zaman kayıpları ile karşılaşılmış olacaktı. Özellikle tasarım ve ürün geliştirme aşamalarında yüksek fayda sağlayan 3B baskı, ekiplere deneme-yanılma özgürlüğünün yanı sıra hızlı ve düşük maliyetli revizyon şansı sunarak ciddi bir baskıyı ortaya kaldırmış oldu.

Projenin ilerleyen aşaması ön seri imalattı. Fikrin kullanıcıyla ticari olarak buluşması, pazar araştırması ve ilk kullanıcıların geri bildirimleri için ihtiyaç duyulan 20 adet son kullanıcı ürünündeki hazır ekipmanlar hariç görsel ve fonksiyonel modellerin neredeyse tamamı+90 3B Dijital Fabrika’da üretildi. Yunanistan’dan Meksika’ya, Avustralya’dan Danimarka’ya kadar farklı ülkelerde sahiplerine ulaştırılan bu cihazların sağladığı müşteri memnuniyeti ve geri bildirimlerle TEK Robotik Mobilizasyon Cihazı bugün kullanıcısı için artık daha da mükemmel hale getirilmiş durumda.

+90 3B Dijital Fabrika’nın sahip olduğu FDM teknolojisinin ağırlıklı olarak kullanıldığı ürün geliştirme ve ön seri imalat aşamaları diğer üretim çözümlerimiz ile de desteklenmiştir:

Üstün yüzey pürüzsüzlüğü ile görselliği mükemmelleştiren ve kumanda paneli gibi esnek-sert malzemelerin beraber üretimine olanak sağlayan PolyJet,

Tırnaklı-geçmeli ve hareketli parçaların rahatlıkla üretimini sağlayan SLS (Lazer Sinterleme)

Ön seri ve düşük adetli seri imalatta ekonomik ve kaliteli bir çözüm olan Silikon Kalıplama