+90 3B Dijital Fabika olarak; ” Bu araçlarla yollara iz bıraktık! “
Ford Türkiye’nin Türk tasarımcıları ve mühendisleri tarafından dizayn edilen %100 elektrikli ve otonom olarak üretilmesi planan ilk yerli konsept kamyonu F Vision’ın ürün geliştirme sürecine 3B baskı teknolojilerimiz ile katkıda bulunduk.
FIAT – EGEA

EGEA
Fiat Egea aracının ürün geliştirme çalışmalarında Sedan, Hatchback ve Station Wagon olmak üzere 3 farklı modelin tasarım doğrulama ve prototip süreçlerine değer kattık.
ÜRETTİĞİMİZ PROTOTİP PARÇALARI
Ön ve Arka Tamponlar
Radyatör Braketleri
Ön Grill ve Grill Kapakları
Dış Trim Parçaları
Torpido Grubu Parçaları
Havalandırma Kanalları
Klips, Klamens ve Gromet Parçaları
Kapı İç Trimleri
Ön ve Orta Konsol Parçaları
A, B, C, D Piller Parçaları
Koltuk Kapama Parçaları
Ön Farlar ve Arka Stoplar
FIAT- FLORINO

FIORINO
Fiat Fiorino aracının ürün geliştirme çalışmalarında proje doğrulama ve prototip süreçlerine değer kattık.
ÜRETTİĞİMİZ PROTOTİP PARÇALARI
Ön ve Arka Tamponlar
Radyatör Braketleri
Ön Grill ve Grill Kapakları
Dış Trim Parçaları
Torpido Grubu Parçaları
Havalandırma Kanalları
Klips, Klamens ve Gromet Parçaları
Kapı İç Trimleri
Ön ve Orta Konsol Parçaları
A, B, C, D Piller Parçaları
Koltuk Kapama Parçaları
Ön Farlar ve Arka Stoplar
FIAT – U.S.DOBLO

U.S. DOBLO
Fiat U.S. Doblo aracının proje doğrulama ve prototip süreçlerinde Tofaş’a destek verdik.
ÜRETTİĞİMİZ PROTOTİP PARÇALARI
Ön ve Arka Tamponlar
Ön Grill ve Grill Kapakları
Dış Trim Parçaları
Torpido Grubu Parçaları
Havalandırma Kanalları
Klips, Klamens ve Gromet Parçaları
Kapı İç Trimleri
Ön ve Orta Konsol Parçaları
A, B, C, D Piller Parçaları
Koltuk Kapama Parçaları
Ön Farlar ve Arka Stoplar
MERCEDES – TRAVEGO

TRAVEGO 2
Mercedes Travego 2 otobüsünün ürün geliştirme fazında kokpit parçalarını az adetli olarak ürettik.
OPEL – İNSİGNİA

INSIGNIA
Opel Insignia aracının ürün geliştirme sürecine kapı sızdırmazlık fitillerinin ve kaynaklarının az adetli üretim ürünleri ile destek verdik.
AUDİ – A8

A8
Audi A8 aracının az adetli prototip ihtiyaçları için ön far reflektör ve bezel parçalarını ürettik.
HONDA – CRV

CR-V
Honda CR-V’nin sis farı prototip parçalarını ürettik.
RENAULT – MEGANE 3

MEGANE 3
Renault Megane 3 aracının ürün geliştirme sürecinde koltuk kapama ve sırt parçalarını ürettik.
FORD – TRANSİT CONNECT

TRANSIT CONNECT
Ford Transit Connect aracının ürün geliştirme ve prototip üretimi çalışmalarına 3D baskı teknolojilerimiz ve acil hibrit kalıplamaçözümlerimizle arka stop, ön far, ve iç trim parçalarının üretimi ile destek verdik.
FORD – TOURNEO COURİER

TRANSIT COURIER
Ford Transit Courier projesinin stil araç geliştirme, prototipleme ve köprü üretimlerinde ön seri parça çözümlerimizle destek verdik.
ÜRETTİĞİMİZ PROTOTİP PARÇALARI
Stil Aşamasında
Aynalar
Kapı Kolları
Ön Farlar
Arka Stoplar
Aksesuar Çitaları
Ön Grill
Reflektörler
Ürün Geliştirme ve Ön Seri İmalat Aşamasında
Ön Tampon ve Alt Kompleleri
Orta ve Alt Konsol Parçaları
Üfleçler
Ön Grill
Kapı Kolları
A, B, C, D Piller Parçaları
FORD – CARGO

CARGO
Ford Cargo aracının ürün geliştirme fazında powertrain plastik parçaları ve iklimlendirme-soğutma grubu ürünlerinin prototiplerini ve az adetli üretimini yaptık.
FORD – TRANSİT CUSTOM

TRANSIT CUSTOM
Ford Transit Custom aracının arka stop, iç trim ve araç üst profil fikstür parçalarını ürettik
TOURNEO CONNECT ARKA FARININ GELİŞTİRİLMESİNDE +90 KATKISI
+90’ın arka farlarının ürün geliştirme çalışmalarına hızlı prototipleme ve hızlı kalıplama konusunda destek verdiği yeni Tourneo Connect araçları piyasaya çıktı.
Bu tip ürünlerin tasarım ve ürün geliştirme çalışmaları esnasında, şeffaflık ve görsel kalite en önemli parametreler olarak öne çıktıkları için, mevcut hızlı prototipleme teknolojileri kullanılarak istenen görsel kalite elde edilememektedir. Bu noktada +90’ın yıllara dayanan hızlı kalıplama uzmanlığı sayesinde silikon kalıplama tekniği kullanılarak söz konusu parçalar kısa sürede beklenen kalitede üretilebilmiş, ve ürün geliştirme çalışmalarına değerli katkı sağlamışlardır.
Bu proje kapsamında müşteri tarafından sağlanan Tourneo Connect arka farına ait üç boyutlu bilgisayar modelleri incelendikten sonra, yüksek ölçüsel hassasiyet ve yüzey kalitesi ile üretim yapabilen PolyJet teknolojisi kullanılarak, birer adet prototip üretilmiş, bu prototiplerin master model olarak kullanılması ile silikon kalıplar elde edilmiştir. Elde edilen kalıplara PMMA ve kristal PS gibi malzemeleri simüle eder nitelikte, UV direnci ve yüksek şeffaflığa sahip PoliÜretan malzeme dökülerek parçalar elde edilmiştir. Kalıplara dökülen malzemelere renk pigmenti eklenmesi sureti ile talep edilen görsel kalite sağlanmıştır. Üretilen parçalar, çapakları temizlendikten ve ölçüsel – fonksiyonel kontrolleri yapıldıktan sonra müşteriye teslim edilmiştir.
PARKMATİK
Silikon kalıplama tekniği sadece ürün geliştirme süreçlerinde değil, birçok uygulamada gerçek ürün üretiminde de kullanılabilmektedir. Özellikle yüksek adetlerde üretilmesi gerekmeyen, sık sık tasarım revizyonu yapılması gereken ürünlerin üretiminde silikon kalıplama çok önemli avantajlar sunmaktadır.
Parkmatik kapağı üretim çalışması bu duruma iyi bir örnek teşkil etmektedir. Otopark girişlerinde karşılaştığımız, bilet almak için üzerindeki düğmeye bastığımız parkmatik sistemlerine olan talep oldukça sınırlıdır. Birçok durumda stok tutmak yerine alınan sipariş doğrultusunda üretim yapılmaktadır. Bu kadar sınırlı bir talebi karşılamak için kalıp yaptırmak mantıklı olmayacağı için, silikon kalıplama tekniği devreye girmektedir.
3D CAD modeli firma tarafından gönderilen kapak parçası ilk olarak FDM tekniği ile üretilmiş ve dış tarafta kalan yüzeylere yüzey iyileştirici ardıl işlemler uygulanmıştır. Bu parçanın master model olarak kullanılması ile silikon kalıp elde edilmiştir. Silikon kalıplarda döküm malzemesi olarak kullanılan geniş PoliÜretan malzeme yelpazesi içerisinden uygulamaya en uygun malzeme tespit edilmiş ve vakum ortamında dökülerek üretim yapılmıştır. Böylelikle sadece birkaç gün içerisinde ilk teslimatlar yapılabilmiştir. Parça dış yüzeyi üzerine boyama yapılarak görsellik arttırılmış ve ürün montajı yapılmıştır.
Tasarım ile ilgili revizyonlar silikon kalıplama tekniğinde çok kısa bir sürede ve düşük maliyetle ürüne yansıtılabildiği için, silikon kalıplama tekniği bu tip uygulamalarda firmalara çok önemli rekabet avantajı kazandırmaktadır.

SIZDIRMAZLIK PARÇALARI
Talep edilen ürün adedi, ürün malzemesi ve yüzey kalitesi nedeni ile hızlı prototipleme tekniklerinin kullanılmasının mümkün olmadığı birçok uygulamada silikon kalıplama tekniği tüm gereksinimleri karşılayabilmektedir.
Otomotiv endüstrisinde kullanılan sızdırmazlık parçaları buna iyi bir örnektir. Cam, kapı ve bagajlarda kullanılan bu sızdırmazlık parçalarının orijinal malzemesi, kauçuk malzemeye benzer özelliklerde, sertlik değeri 50-60 ShA mertebelerinde olan EPDM’dir.
Gerçek üretimde ekstrüzyon ve enjeksiyon kalıplama ile üretilen sızdırmazlık parçaları, prototip araçlarda test edilmek üzere düşük adetlerde üretim ihtiyacı olduğunda (pilot üretim ya da ön seri üretim) silikon kalıplama sunduğu avantajlarla öne çıkmaktadır. Bu tip ihtiyaçlar oluştuğunda, fitil olarak adlandırılan, nispeten basit geometrideki düz parçalar kısa sürede üretilebilecek ekstrüzyon kalıpları ile imal edilebilse de, özellikle köşe bölgelerinde bulunan, form ve geometrisi itibarı ile ekstrüzyon kalıplama ile üretilemeyecek parçalar ancak silikon kalıplama ile üretilebilir.
Öncelikle müşteri tarafından temin edilen üç boyutlu bilgisayar modelleri incelenir. Bazı sızdırmazlık parçalarının karmaşık geometrilere sahip olması ve kalıptan çıkmaya engel olabilecek incelikte kanallar bulunabilmesi nedeniyle, gerek görülüyorsa bazı modellerin çift parçalı olarak üretilip sonradan yapıştırılması kararlaştırılabilir. Buna göre bilgisayar modelleri hazırlanır ve yüksek ölçüsel hassasiyet ve yüzey kalitesi ile üretim yapabilen PolyJet tekniğinde birer adet prototip üretilir.
Bu prototiplerin master model olarak kullanılması ile silikon kalıplar elde edilir. Elde edilen kalıba 50-60 SHA değerinde, EPDM malzemeyi simüle eder nitelikte çift komponentli PoliÜretan malzeme dökülür. Dökümler vakum ortamında yerçekimi etkisi ile, ya da düşük basınç altında RIM sistemi kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Kalıbın fırında bir süre kürlenmesinden sonra kalıp açılarak PoliÜretan parça çıkartılır ve kalıp tekrar kapatılarak ikinci baskıya hazır hale gelir. Üretilen PoliÜretan parçalar, çapakları temizlendikten ve ölçüsel – fonksiyonel kontrolleri yapıldıktan sonra müşteriye sevk edilmek için hazırdır. Bu parçalar daha sonra fabrikada alüminyum prototip kalıplar ile üretilen fitil parçaları ile yapıştırılır ve prototip araçlar üzerine takılarak fonksiyonel testler gerçekleştirilir.